Kérelmek - beadványok
A Kapcsolati információk előtt kérem olvassa el a Felhasználási feltételeket.
Elolvastam és elmúltam 18 éves.

Vagyonszerzési illeték mértéke
2016.12.13. 22:12


Ha ingatlanvásárlás előtt van, most megtudhatja mennyi a vagyonszerzési illeték mértéke. Sokan vannak akik a vásárlást megelőzően még nincsenek tisztában a megvásárolni kívánt ingatlan illeték mértékéről. Így ebben a cikkünkben azoknak kívánunk segítséget nyújtani, akik felkészülten szeretnének nekivágni életük nagy döntésének úgy, hogy időben tájékozódnak.


Nos lássuk, milyen tudás is szükséges ahhoz, hogy bárki pontosan kiszámolhassa saját vagyonszerzési illetékének mértékét. 
 

A vagyonszerzési illeték alapja a megszerzett ingatlan forgalmi értéke (vételára). Ingatlanok cseréje esetén, a két ingatlan közötti pozitív érték (tehát, a drágábbra cserélt ingatlan árkülönbözete).

 

A vagyonszerzési illeték iáltalános mértéke magánszemélyeknél, (ha a törvény másként nem rendelkezik) a megszerzett vagyon forgalmi érték utáni 4%.
 

Példában:

 • Ha egy vásárolt ingatlan vételára (amely az illeték alap) 10 000 000 forint, akkor az illeték mértéke 10 000 000 x 0,04 = 400 000 forint.

 

 • Ha egy eladott ingatlan utáni bevétel 8 000 000 forint, és a vásárolt ingatlan 10 000 000 forint, akkor itt az illeték alapja a kettő közötti pozitív érték. Így az illeték mértéke a 2 000 000 x 0,04 = 80 000 forint.
   

  Első lakástulajdon megszerzéséhez kapcsolódó fiatal illetékkedvezmény.

  Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Vagyis, ebben az esetben a megszerzett vagyon forgalmi érték után 2%.

   

  Példában:

 • Ha egy vásárolt ingatlan vételára (amely az illeték alap) 10 000 000 forint, akkor az illeték mértéke 10 000 000 x 0,02 = 200 000 forint.

 

Első lakásszerzéshez kapcsolódó illeték részletfizetési kedvezmény.

Az állami adóhatóság a magánszemély vagyonszerző első lakástulajdonának (tulajdon rész) megszerzése esetén a vagyonszerző kérelmére a kérelemben megjelölt időtartamra, de legfeljebb esedékességtől számított 12 hónapra, havonként egyenlő részletekben teljesítendő pótlékmentes részletfizetést engedélyez. Ebben az esetben adóhatóság könnyített eljárást alkalmaz, így nincs adó adatlap kitöltési, és igazolási kötelezettség. Fontos, hogy a kedvezményt igénybe venni csak a határozat kézhezvételt követő 15 napon belül lehet.


Illetéktartozása van? Azt sem tudja, hogyan fogjon hozzá? Amennyiben minket választ, abban az esetben a  megbízási szerződés aláírását és a tanácsadási díj megfizetését követően az ügyei megoldásához szükséges megfelelő szakmai tanáccsal látjuk el! Kérésre a méltányossági kérelem mintát díjmentesen a rendelkezésére bocsájtjuk. Nálunk nincsenek rejtett költségek. A megkötött szerződés időtartama alatt ügyfeleinket kizárólag egyszeri tanácsadási díj terheli.A blog általános problémákat és élethelyzeteket vet fel, tartalma nem minden helyzetben alkalmazhatók egyéni esetekre. Az írások nem teljeskörűek és nem helyettesítik az egyéni tanácsadást, kérjük, forduljon szakemberhez ITT!